Deelnemers op het noordelijk halfrond kijken naar de sterren die het Noorderkruis vormen in het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus). Bewoners van het zuidelijk halfrond kijken naar een aantal sterren in het sterrenbeeld Boogschutter (Sagittarius). Met behulp van een aantal diagrammen bepalen de deelnemers wat de zwakste nog zichtbare sterren zijn.
Aan de hand van het aantal sterren dat te zien is wordt de kwaliteit van de nachtelijke hemel gemeten. Deze is onder meer afhankelijk van de lichtvervuiling. Met behulp van een berekening kun je ook uitrekenen hoeveel sterren je NIET ziet. Dat zijn er in onze regio waarschijnlijk vele duizenden. Op onderstaande foto van de aarde bij nacht is goed te zien hoe groot de lichtvervuiling in veel delen van de wereld is.
Deelnemers kunnen hun bevindingen op een formulier op internet invullen. Vorige jaar zijn er vanuit 64 landen 6624 tellingen binnengekomen. Dit jaar hoopt de organisatie op minstens 12.000 waarnemingen.
Tijdens de Great World Wide Star Count wordt er in Nederland op 25 oktober ook de jaarlijkse georganiseerd, een nationaal initiatief tegen lichthinder.
Gedetailleerde uitleg over het waarnemen tijdens de Great World Wide Star Count
(c) NASA, DMSP, and NOAA NGDC NASA, DMSP, and NOAA NGDC