17 november: Regulus en Leoniden
Samenstand van de maan en de ster Regulus, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden die dit jaar niet zo goed te zien zijn.
21 november: Spica rechtsonder maansikkel
’s Morgens tussen 06.00 en 06.30 uur zie je laag in het zuidoosten de smalle maansikkel, met rechtsonder daarvan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
29 november: Saturnus rechts van maan
De planeet Saturnus staat op vrij grote afstand rechts van de maan. Bekijk het duo rond 19.00 uur in het zuidzuidwesten.
1 december: Jupiter linksboven maan
De heldere reuzenplaneet Jupiter staat vanavond op vrij kleine afstand linksboven de maan. Bekijk de fraaie samenstand rond 20.00 uur, vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
6 december: Zevengesternte boven maan
Linksboven de maan bevindt zich het Zevengesternte. Kijk met een verrekijker naar deze sterrenhoop. Linksonder de maan staat Aldebaran in de Stier, en nog verder naar links schittert de planeet Mars. Alles rond 20.30 uur, aan de oostzuidoostelijke hemel.
8 december: Volle maan schuift voor Mars langs
Tussen 06.00 en 06.58 uur schuift de vol verlichte maan voor Mars langs. Om Mars vlak vóór en vlak ná deze unieke planeetbedekking te zien, is een verrekijker nodig.
14 december: Meteorenzwerm Geminiden
Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden. De stofjes die je ziet verbranden in de dampkring van de aarde zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Het beste moment, is op rond 22.30 uur, zo zegt hemel.waarnemen.com. Dan zijn er ongeveer 25 tot 36 meteoren per uur te zien.
21 december: Begin astronomische winter
Vandaag begint de astronomische winter. Om 22.48 uur bereikt de zon dan zijn meest zuidelijke punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is de nacht van 21 op 22 december de langste nacht van het jaar.
23 december: Meteorenzwerm Ursiden
Vannacht is het maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in Grote Beer. Ze zijn helaas niet zo opvallend. Volgens hemel.waarnemen.com zijn er mogelijk vijf tot tien meteoren per uur te zien.
29 december: Avond: Venus laag in zuidwesten
Een half uur na zonsondergang, rond 17.15 uur, is heel laag in het zuidwesten Venus zichtbaar. Rechtsboven Venus staat de zwakkere planeet Mercurius. Later op de avond staat Jupiter rechts van de maan.
30 december: Jupiter rechtsonder halve maan
Eerste Kwartier (02.20 uur). Om 19.00 uur staat de half verlichte maan hoog in het zuiden. Op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar.