6 juli: Aarde verst van zon
In nacht van 5 op 6 juli om 00.27 uur bevindt de aarde zich in het zogeheten aphelium. Dat is het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is. De aarde staat op 152,1 miljoen kilometer van de zon. Dat is 1,7% verder dan gemiddeld. Beeld: (c) Crylic via Wikimedia (vertaling door Maniago)
13 augustus: Meteorenzwerm Perseïden
In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 augustus is het maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm van het jaar. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt door stofjes van komeet Swift-Tuttle die hoog in de dampkring van de aarde verdampen en de luchtmoleculen doen opgloeien. Omdat er dit jaar weinig storend maanlicht is, kun je vanaf een donkere plek met een beetje geluk wel enkele tientallen meteoren per uur zien. De meeste verschijnen overigens in de tweede helft van de nacht, zo rond 3.45 uur, in het oostnoordoosten. Ook in de dagen voor en na het maximum zijn nog best veel Perseïden te zien. Zie ook hemel.waarnemen.com
27 augustus: Zomerdriehoek hoog in zuiden (avond)
Laat op de avond is in deze tijd van het jaar de Zomerdriehoek goed zichtbaar, hoog in het zuiden: een kolossale driehoek, gevormd door de heldere sterren Wega (in het kleine sterrenbeeld Lier), Deneb (in de Zwaan) en Altaïr (in de Adelaar).
Alle hemelverschijnselen op een rij via astronomie.nl/hemelverschijnselen