De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft 161 Veni-beurzen van maximaal 250.000 euro toegekend. Veni maakt samen met Vidi en Vici onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO en is gericht op recent gepromoveerde wetenschappers met een opvallend talent voor wetenschappelijk onderzoek. Onde rhen zijn vier sterrenkundigen. In de Veni-ronde van 2015 investeert NWO in totaal ruim 40 miljoen euro in ongebonden en nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek.
De vier sterrenkundigen (en hun toelichting) die hun onderzoek met de Veni kunnen gaan uitvoeren zijn:
Dr. H. (Hiroki) Akamatsu (m), SRON: Energetics of Galaxy Clusters : Toward a new picture of cosmic structure formation history
Mijn doel is om te werken aan de grenzen van de röntgenastronomie. Ik doe dat door astronomische waarnemingen met de Japanse Astro-H satelliet en door bij te dragen aan de technologie die een nog beter instrument mogelijk maakt in ESA's Athena satelliet.
Dr. A.M. (Anne) Archibald (v), UvA - Anton Pannekoek Instituut voor SterrenkundeMapping the Accretion Processes that Form the Universe's Most Rapidly Rotating Stars
Door de overdracht van materie van een begeleidende ster draaien sommige sterren, zogeheten "milliseconde pulsars", honderden keren per seconde rond. De details van dit proces zijn niet precies bekend. Met behulp van radio-, optische-, röntgen- en gamma-telescopen ga ik op zoek naar de oorsprong van zulke systemen.
Dr. A. (Alessandra) Candian (v), UL – Leiden Observatory: The Inventory of Large Molecules in Protoplanetary Disks
Which are the key ingredients for the evolution of life on planets? Are these ingredients already available in regions where planet will form? I will investigate these questions modelling the life and death of large and smaller carbon-based molecules in space.
Dr. F. (Francesco) de Gasperin (m), UL – Sterrewacht Leiden: Observing the Universe at the longest wavelengths
Clusters van wegstelsels zijn de grootste en zwaarste structuren in het heelal. Om de eigenschappen van clusters in kaart te brengen en hun ontstaansgeschiedenis beter te begrijpen zal het voorgestelde project gebruik maken van LOFAR, ''the Low Frequency Array'', een revolutionaire nieuwe Europese radiotelescoop die in Nederland ontwikkeld is.