De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vandaag bekendgemaakt dat 89 onderzoekers een Vidi-subsidie krijgen. Onder hen zijn maarliefst vier sterrenkundigen. Het gaat om Jordy Bouwman (UL), Daan Meerburg (RuG), Selma de Mink (UvA) en Reinout van Weeren (UL). De onderzoekers krijgen 800.000 euro. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.
Jordy Bouwman (U) - Chemie in exotische werelden
Inmiddels zijn duizenden planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daaronder zijn ook planeten in de 'bewoonbare zone' rondom andere sterren. In de atmosferen rondom deze planeten vinden complexe chemische processen plaats. Bouwman gaat met zijn team in het laboratorium op zoek naar chemische routes die kunnen leiden tot de bouwstenen van het leven.
Daan Meerburg (RuG) - Het Kosmisch Lab
Vlak na de oerknal waren de condities in ons heelal extreem. Met behulp van nieuwe methodes die optimaal gebruik maken van big data, gaat Meerburg met zijn team op zoek naar bewijzen voor nieuwe fysica.
Selma de Mink (UvA) - De oorsprong van dubbele zwarte gaten
'Hoe zijn ze ontstaan?'. Dat was de vraag die velen zich stelden na de bekendmaking van de detectie van zwaartekrachtsgolven afkomstig van twee samensmeltende zwarte gaten die beide veel zwaarder waren dan de tot nu toe bekende stellaire zwarte gaten. De Mink onderzoekt in dit project deze vraag en andere cruciale open vragen omtrent het vormingsproces van dubbele zwarte gaten.
Reinout van Weeren (UL) - Een zoektocht naar de grootste deeltjesversnellers in het heelal
Hoe werken de grootste deeltjesversnellers in het heelal? En hoe ontstaan magnetische velden in ons universum? Deze vragen hangen nauw samen met de eigenschappen van
schokgolven in clusters en filamenten van sterrenstelsels. Van Weeren en zijn team zullen de grootste radiotelescopen ter wereld gebruiken, waaronder die van LOFAR, om deze vragen te beantwoorden.
Nieuwsbericht van NWO