De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft Vidi’s toegekend aan de astronomen Alessandro Patruno, Nanda Rea en Jason Hessels. Deze onderzoekers zijn verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en ASTRON. Aan de Vidi’s is een bedrag van maximaal 800.000 euro verbonden om vernieuwend onderzoek uit te voeren samen met een eigen onderzoeksgroep.
De Vidi’s worden toegekend aan excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De Vidi-laureaten worden ook geselecteerd op basis van het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
De dichtste materie in het universum
Dr. Alessandro Patruno (m), UvA/UL/ASTRON – Sterrenkunde
Neutronensterren behoren tot de meest extreme objecten. Patruno zal een nieuw innovatief instrument ontwikkelen voor aardse telescopen. Met deze telescopen en röntgenruimtetelescopen zal hij waarnemingen aan neutronensterren uitvoeren. Op deze manier zal hij proberen de eigenschappen van materie in neutronensterren te bepalen en specifieke voorspellingen van Einsteins Algemene Relativiteitstheorie te testen.
De populatie van extreme magneten in het universum
Dr. Nanda Rea (v), UvA – Sterrenkunde
De populatie neutronensterren in de melkweg en andere sterrenstelsels is divers. Dit onderzoek heeft tot doel aan te tonen dat de meeste neutronensterren een magnetarachtig magneetveld hebben in hun binnenste of aan hun oppervlak. Door middel van dit onderzoek zal Rea ook proberen hun diversiteit te verklaren door de afname van de veldsterkte te simuleren voor verschillende beginconfiguraties.
Radioflitsen vangen met de LOFAR telescoop
Dr. Jason Hessels (m), ASTRON/UvA – Sterrenkunde
Radioflitsen worden geproduceerd door de meest extreme astronomische bronnen, bijvoorbeeld ultradichte neutronensterren. Deze uitbarstingen geven uniek inzicht in de fundamentele wetenschap van de zwaartekracht en deeltjesfysica. Hessels en zijn onderzoeksgroep zullen de LOFAR-radiotelescoop gebruiken om deze buitenaardse radioflitsen nauwkeurig in beeld te brengen.
NWO heeft aan 86 onderzoekers een Vidi toegekend, onder wie 27 vrouwen. Doel van de Vernieuwingsimpuls, waarvan de Vidi's deel uitmaken, is innovatie in wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.
Bron: NWO