Vidi voor Leidse planeetonderzoekers Haffert en McClure

De Leidse planeetonderzoekers Sebastiaan Haffert en Melissa K. McClure krijgen beide een Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro. Daarmee kunnen ze de komende vijf jaar elk een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten. Dat heeft NWO vandaag bekendgemaakt.

Planeetonderzoekers Sebastiaan Haffert (links) en Melissa K. McClure (rechts) ontvangen een Vidi-beurs van NWO. (c) eigen foto's
Planeetonderzoekers Sebastiaan Haffert (links) en Melissa K. McClure (rechts) ontvangen een Vidi-beurs van NWO. (c) eigen foto's

De zoektocht naar andere Aardes: Telescopen nabij het fundamentele limiet voor Exoplaneetkarakterisatie
Dr. S.Y. Haffert (M), Universiteit Leiden
De toekomstige European Extremely Large Telescope (ELT) streeft naar baanbrekende ontdekkingen, waaronder het vinden van nieuwe aardse planeten. Met behulp van geavanceerde technologieën zoals adaptieve optiek en innovatieve materialen zoals metamaterialen, verlegt Haffert de beeldvormingscapaciteiten van telescopen met state-of-the-art instrumenten. De nieuwe technieken worden gebruikt om met de huidige telescopen de atmosferische eigenschappen van Proxima Centauri b, de dichtsbijzijnde planet buiten ons zonnestelsel, te karakteriseren. Deze ervaringen zullen de instrumentatieontwikkeling van de ELT sturen om uiteindelijk te zoeken naar leven in het heelal.

Hoe ontstaan planeten rond andere zonnen?
Dr. M.K. McClure (V), Universiteit Leiden
De vorming van planeten moet al vroeg plaatsvinden, minder dan een miljoen jaar nadat hun sterren ontbranden. Zulke jonge planeetstelsels liggen echter verstopt achter wolken van koud stof. Met haar team wil McClure nieuwe metingen van de James Webb Space Telescope gebruiken om te ontdekken wanneer, waar en hoe planeetvorming begint. Ze hoopt dat ze de samenstelling kan onthullen van de planeten die momenteel gevormd worden in een steekproef van jonge stelsels. Deze resultaten zullen helpen te begrijpen waarom we in het universum zoveel verschillende soorten exoplaneten zien.

Over Vidi
Vidi maakt samen met de Veni en Vici deel uit van het NWO-Talentprogramma. Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. In deze Vidi-ronde krijgen 102 van de 829 onderzoekers financiering.

Bron: NWO