Vidi-beurzen voor sterrenkundigen

Stervorming in de zuidelijke Melkweg Credit: ESO/G. Beccari
Stervorming in de zuidelijke Melkweg Credit: ESO/G. Beccari

De sterrenkundigen Jacqueline Hodge (Universiteit Leiden) en Samaya Nissanke (Radboud Universiteit) hebben van NWO een Vidi-financiering gekregen van 800.000 euro. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten. 

Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. NWO heeft dit jaar 87 Vidi's toegekend aan ervaren onderzoekers. 

Stervorming

Jacqueline Hodge richt zich op stervorming in het vroege heelal. Een van de meest fundamentele vragen in de sterrenkunde is het begrijpen hoe sterrenstelsels hun sterren vormen. De helft van deze stervorming vindt echter plaats achter wolken van interstellair stof. Hodge en haar onderzoekers zullen twee state-of-the-art telescopen gebruiken om deze verborgen stervorming in het vroege heelal te onthullen.

Zwarte gaten

Zwarte gaten en zwaartekrachtstraling zijn de meest fascinerende voorspellingen van Einstein's relativiteitstheorie. Samaya Nissanke en haar onderzoekers willen voor het eerst de geboorte van zwarte gaten live volgen door golven in ruimte-tijd of zwaartekrachtstraling te detecteren en te combineren met metingen van de bijbehorende spectaculaire lichtflitsen.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. In totaal dienden in deze Vidi-ronde 572 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksproject in voor financiering. Daarvan zijn nu 87 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 15%.