De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi-beurs toegekend aan sterrenkundige Chris Ormel. Met deze beurs, ter waarde van maximaal €800.000, kan hij een een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep bouwen. Ormel en zijn team zullen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoek gaan doen naar de ontstaansgeschiedenis van superaardes en de verscheidenheid van planetaire systemen.
Uit recent onderzoek naar exoplaneten is gebleken dat een groot aantal exoplaneten superaardes zijn. Ze zijn groter dan de aarde, maar kleiner dan de gasplaneet Neptunus. Hun ontstaansproces luistert nauw: ze groeien doordat materie van de omringende gaswolk wordt aangetrokken, maar dit proces moet stoppen voordat ze een gasreus zoals Jupiter worden. Ormel zal als eerste numerieke modellen ontwikkelen die beschrijven hoe de kern van een superaarde ontstaat, hoe de atmosfeer ontstaat wanneer de planeet nog is verborgen in zijn protoplanetaire schijf en waardoor uiteindelijk zijn plek in een planeetstelsel wordt bepaald.
De Vidi-beurs maakt deel uit van de vernieuwingsimpuls. De laureaten mogen een eigen onderzoeksonderwerp kiezen waardoor NWO vernieuwend onderzoek stimuleert. De andere twee financieringsvormen die deel uitmaken van de Vernieuwingsimpuls zijn de Veni-beurs voor pas gepromoveerden en de Vici-beurs voor zeer ervaren onderzoekers.
De Vidi-beurzen zijn toegekend aan 88 excellente onderzoekers die na hun promotie jarenlang succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi-laureaten worden ook geselecteerd op basis van het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact en mogelijkheden voor kennisbenutting. 540 onderzoekers dienden in 2013 een aanvraag in.
NWO