De vier Nederlandse universiteiten waar sterrenkundig onderzoek plaatsvindt, zetten hun koepels open tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen van 23, 24 en 25 februari. Kom sterrenkijken in Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Als de Sterrenkijkdagen klaar zijn, organiseert de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland een dubbele schrijfweek over astronomie.
Universiteit van Amsterdam: sterrenkijkavond op vrijdag 23 februari
Op vrijdag 23 februari van 19.00 tot 22.00 uur is het Anton Pannekoek Instituut voor Sterrenkunde van de Universiteit van Amsterdam open voor publiek. Sterrenkundige Lex Kaper geeft op het Amsterdamse Sciencepark een lezing over telescopen. Daarna is er een Astro Café en kunnen de bezoekers door de telescopen kijken waarmee ook studenten leren waarnemen. Bij slecht weer wordt het waarnemen vervangen door een rondleiding in de sterrenkoepels. De avond is gratis, maar aanmelden (vanaf 16 februari) is verplicht. Meer informatie.
Rijksuniversiteit Groningen: sterrenkijkavonden op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari
Op vrijdag en zaterdag organiseren het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en ruimte-instituut SRON een uitgebreid programma op de Zernikecampus in Groningen. Er zijn rondleidingen in de sterrenwacht, lezingen van sterrenkundigen, en workshops. Ook is er een kinderprogramma met doe- en knutselactiviteiten. Daarnaast is het opblaasbare planetarium aanwezig. Dus ook als het slecht weer is, zijn de sterren te bekijken! De avonden duren van 18.00 tot 23.00 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie.
Universiteit Leiden: open dagen op zaterdag 24 februari en zondag 25 februari
Op zaterdag 24 februari van 14.00 uur tot 23.00 uur en op zondag 25 februari 2018 van 14.00 tot 22.00 uur valt er veel te beleven op de Oude Leidse Sterrewacht aan de Witte Singel in Leiden. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Er kan niet worden gereserveerd. Het publiek kan door de historische gebouwen rondlopen en door de antieke sterrenkijkers kijken. Overdag zijn zonnevlekken waar te nemen en ’s avonds kan het publiek kijken naar nevels, sterrenhopen of de maan. In het lichtlaboratorium staan verschillende projecten over licht tentoongesteld. Daarnaast is het mobiel planetarium in werking, zodat op elk moment, weer of geen weer, licht of donker, de sterren te bekijken zijn. Ook is er een boekenstand en kun je vragen stellen aan sterrenkundigen. De allerjongsten kunnen genieten van speciale activiteiten in een gezellige knutselhoek. Ook wordt er een tekenwedstrijd gehouden. De open dagen worden gecoördineerd door de Werkgroep Leidse Sterrewacht en bijgestaan door de leden van Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde en studievereniging Kaiser. Meer informatie.
Radboud Universiteit Nijmegen: sterrenkijkavond op vrijdag 23 februari
Op vrijdag 23 februari 2018 vanaf 19.00 uur organiseren de sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen een open sterrenkijkavond. Een onderzoeker geeft een korte lezing over het onderzoek aan de universiteit of over een ander actueel sterrenkundig onderwerp. Er zijn rondleidingen en doorlopende documentaires die geschikt zijn voor kinderen. Bezoekers kunnen, bij helder weer, door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht kijken op het dak van het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit. De toegang is gratis. Er kan niet worden gereserveerd. Bij grote belangstelling geldt: wie het eerst aankomt, krijgt voorrang. Meer informatie.
Dubbele schrijfweek op Wikipedia over astronomie
Van zondag 25 februari tot en met zondag 11 maart organiseert de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland een dubbele schrijfweek over astronomie. Onderzoekers, studenten, voorlichters, astrofotografen en amateur-astronomen gaan nieuwe artikelen schrijven en uitbreiden, Engelse artikelen vertalen in het Nederlands en meer foto's plaatsen rond het thema astronomie. De projectpagina van de schrijfweek linkt onder andere naar een rode lijst met artikelen waarvan nog geen Nederlandse pagina is. Voorbeelden zijn 'Quasiperiodieke oscillatie', 'BlackGEM' en 'Jan van Paradijs'. NOVA verloot aanmoedigingsprijzen onder iedereen die artikelen over astronomie bewerkt of aanmaakt. De voortgang van de schrijfweek kan in de gaten worden gehouden, omdat deelnemers de hashtag #Astroschrijfweek in hun zogeheten bewerkingssamenvatting zetten.
Zie ook: Landelijke Sterrenkijkdagen op 23, 24 en 25 februari 2018