Twee Veni-subsidies voor jonge astronomen

Twee Veni-subsidies voor jonge astronomen

155 veelbelovende, jonge onderzoekers kunnen de komende drie jaar hun wetenschappelijke ideeën verder uitwerken dankzij een Veni-subsidie van NWO. Onder hen zijn twee astronomen: dr. Vibor Jelic van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, en dr. Catherine Walsh van de Sterrewacht Leiden van de Universiteit Leiden.

Ingewikkelde emissie van onze Melkweg onttrekt de allereerste sterren aan het zicht. Jelic wil deze 'galactische mist' doen oplossen, en hiermee 13,2 miljard jaar terug in de tijd kijken.

Walsh gaat de chemie bestuderen van protoplanetaire schijven rond jonge sterren die de ingrediënten bevatten voor planeetvorming. Ze wil voornamelijk kijken naar de herkomst van complexe, prebiotische moleculen.

Een Veni-subsidie bedraagt maximaal 250.000 euro en is een van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren. De wetenschappers doen onderzoek naar een breed scala aan onderwerpen.
Veni-laureaten zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. 


Veni maakt onderdeel uit van de prestigieuze Vernieuwingsimpuls van NWO, bestaande uit Veni, Vidi en Vici. Hiermee biedt NWO wetenschappers in verschillende stadia binnen hun carrière de mogelijkheid om grensverleggend onderzoek te doen.

Bron: NWO