24 november 2009
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 89 jonge, innovatieve wetenschappers een Vidi-subsidie toegekend. Onder hen zijn twee astronomen. Elke onderzoeker krijgt een subsidie van in totaal maximaal 800.000 euro. Hiermee kan de onderzoeker vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. Alles bij elkaar verdeelt NWO ruim 70 miljoen euro onder de winnaars.
Dr. Anna Watts (UvA) krijgt een Vidi voor haar onderzoek aan
neutronsterren, die de sterkste magnetische velden in het heelal hebben, groot genoeg om sterbevingen te ontketenen. Met behulp van seismische waarnemingen en theoretische berekeningen wil zij de aard van de ultradichte materie en de vreemde fysica van extreem magnetisme onderzoeken.
Dr. M. Haverkorn (ASTRON) onderzoekt magnetische velden, de ruggengraat van ons melkwegstelsel, die het stervormende gas stabiliaeren. Zij brengt deze magneetvelden driedimensionaal in kaart en onderzoekt hun interacties en geschiedenis. Uiterst laagfrequente radiogolven van de nieuwe Nederlands-Europese radiotelescoop LOFAR maken dit mogelijk.
Opnieuw is het aantal onderzoekers dat een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls krijgt gestegen. Er is vanaf dit jaar meer geld beschikbaar voor Veni, Vidi en Vici van NWO. NWO heeft daarom het bedrag per subsidie en het aantal subsidies kunnen verhogen. Vidi-laureaten ontvangen voortaan 800.000 euro in plaats van 600.000 euro.
NWO ontving dit jaar een overweldigend aantal aanvragen. In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk werden 89 voorstellen gehonoreerd. Onder hen bevinden zich 31 vrouwen.