De totaliteit van deze verduistering, waarbij de zon geheel achter de maan is verdwenen, duurt ruim 5 minuten. Die begint om 22.11 uur, vier minuten voor het officiële eindsignaal van de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Daar is de eclips overigens niet te zien.
Het verdwijnen van de zon en het verschijnen van de stralenkrans (corona) rond de donkere maanschijf, blijft een onvergetelijk natuurverschijnsel.
Totale zonsverduisteringen zijn niet echt zeldzaam - bijna ieder jaar is er wel één ergens op aarde - maar de kans dat juist jouw woonplaats in het pad van de maanschaduw ligt is erg klein.
De laatste totale zonsverduistering in Nederland was in 1715 en de eerstvolgende is pas in 2135! Wil je toch zo'n verduistering zien, dan moet je dus op reis. Heel veel Nederlanders deden dat voor het eerst in 1999, toen er op 11 augustus een totale zonsverduistering zichtbaar was in West-Europa. Toen zijn veel mensen aangestoken door het 'eclipsvirus' en sindsdien gaan er redelijk grote aantallen Nederlanders naar verduisteringen overal ter wereld. Ook bekende touroperators organiseren speciale eclipsreizen.
De eerstvolgende totale zonsverduistering die een beetje in onze buurt zal zijn, is op 20 maart 2015 boven het noorden van de Atlantische Oceaan, en dan o.a. te zien vanaf de Faeröer Eilanden en Spitsbergen.
Meer informatie over zonsverduisteringen is te vinden op de speciale website zonsverduistering.nl. Hier zullen in de dagen na de verduistering ook snel foto's worden gepubliceerd, ingestuurd door Nederlandse eclipsgangers.
NASA-eclipswebsite
Live webcast van de Totale zonsverduistering 2010
Een van de Nederlanders die naar Paaseiland gaat voor de eclips is sterrenkundejournalist Govert Schilling. Hij is op Twitter te volgen.