De maansverduistering begint tegen half negen, maar dan is het nog licht en is de maan nog niet op. Tegen half tien is de maan helemaal in de schaduw van de aarde getreden en is de verduistering totaal, maar dan nog staat de maan 4,5 graad onder de horizon. Terwijl de zon ondergaat, kruipt de maan echter langzaam van onderaf naar de horizon.
Pas om kwart voor tien verschijnt de maan aan de zuidoostelijke horizon. Omdat het nog niet donker is, kan het even duren voordat de donkerrode tot gelige bol goed te zien is. Naarmate het meer gaat schemeren, wordt de verduisterde maan beter zichtbaar. Omdat de maan zo laag staat, zal hij extra groot lijken. Dat maakt het nog indrukwekkender! Wel heeft u een vrije horizon nodig om hem te kunnen zien. Ga daarom bij helder weer naar een plek op het platteland met een vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon. Of zoek een hoog punt op in uw omgeving, zoals bovenin een hoog gebouw.
Na de opkomst van de maan duurt de totale verduistering nog ruim een uur. Om 23.03 uur zult u aan de linkerkant van de maan een helder randje zien verschijnen, veel feller dan de rest van de donkere maan. Dat is het einde van de totaliteit. Het eerste stukje van de maan treedt nu uit de aardschaduw. Dit lichte stukje wordt langzaam groter en na een half uur is meer dan de helft al uit de schaduw tevoorschijn gekomen. Om 0.02 uur is de maan weer helemaal verlicht. De maan staat dan slechts 11 graden boven de horizon.
Ook al is de maan weer helemaal zichtbaar, toch is de verduistering nog niet helemaal over. De aarde bevindt zich nog in de zogenaamde bijschaduw van de aarde. De aarde houdt dan nog een deel van het zonlicht tegen. Zou u op de maan staan, dan zag u dat de zon voor een deel bedekt was door de aarde. Toch is het zonlicht al zo fel dat het nauwelijks op zal vallen dat de maan nog steeds iets donkerder is dan normaal. Om 1.02 uur is de maan ook uit de bijschaduw getrokken en is de verduistering helemaal voorbij.
Diverse publiekssterrenwachten, waaronder Sonnenborgh - museum & sterrenwacht in Utrecht en de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop, openen deze avond hun deuren voor een extra kijkavond. Ook de planeet Saturnus met zijn ringen staat deze avond hoog aan de hemel en is dan zeer het bekijken waard.
Meer informatie bij De Koepel
Bron: Vic Winter, ICSTARS