Lorenzo Pino van de Universiteit van Amsterdam heeft met succes een projectvoorstel ingediend om gebruik te maken van de befaamde Hubble Space Telescope. Hij zal de telescoop gebruiken om het metaalgehalte van exoplaneten te bestuderen.
De Hubble telescoop, eigendom van ruimteorganisaties NASA en ESA, is in 1990 gelanceerd en is sindsdien uitgegroeid tot de beroemde telescoop die in een baan rond de aarde draait. Omdat de telescoop zich buiten onze atmosfeer bevindt, kunnen er beelden van extreem hoge resolutie mee worden gemaakt, ook met zwak licht. Met de Hubble zijn diverse doorbraken in de sterrenkunde bereikt; zo speelde de telescoop een essentiële rol bij het bepalen van de expansiesnelheid van het universum.
Aangezien veel sterrenkundigen graag met de Hubble willen werken, kan maar een klein gedeelte van alle aanvragen daadwerkelijk worden beloond. Dat maakt het goedkeuren van Pino’s project tot een bijzondere prestatie. Hij ontvangt telescooptijd gedurende dit nieuwe academische jaar. Zijn doel is om met de Hubble, voor het eerst, het ijzergehalte van een exoplaneet te bepalen.
Bron: UvA