Sterrenkundige Jorryt Matthee krijgt Europese MERAC-prijs voor proefschrift

De Nederlandse sterrenkundige Jorryt Matthee krijgt een van de drie 'early career' MERAC-prijzen voor het beste proefschrift in de observationele astrofysica. Matthee promoveerde aan de Universiteit Leiden en doet nu onderzoek aan de ETH Zürich (Zwitserland). De 2020 Tycho Brahe Medal gaat naar Stefano Vitale (University of Trento, Italy) voor het leiden van de LISA Pathfinder-missie. De Lodewijk Woltjer Lecture 2020 is toegekend aan Alvio Renzini (National Institute of Astrophysics, Astronomical Observatory of Padova, Italy) voor zijn bijdragen aan het begrip van de evolutie van sterren en sterrenstelsels en zijn bijdrage aan het succes van ESO in zijn rol van VLT-programmawetenschapper. De Fritz Zwicky Prize for Astrophysics & Cosmology is gewonnen door Martin J. Rees (University of Cambridge, United Kingdom) voor zijn uitmuntende bijdragen aan de astrofysica en de kosmologie. 

Alle zes winnaars geven een plenaire lezing op de bijeenkomst van de European Astronomical Society, die dit jaar wordt gehouden in Leiden van 29 juni-3 juli.

Jorryt Matthee
Jorryt Matthee

Jorryt Matthee promoveerde in 2018 aan de Universiteit Leiden op onderzoek naar het ontstaan van sterrenstelsels. In het vroege heelal worden sterrenstelsels omhuld door een soort mist: een wolk van waterstof. Bij stelsels in het latere heelal is die mist verdwenen. Matthee slaagde er voor het eerst in het optrekken van die mist in beeld te brengen. De promotoren van Matthee waren Huub Röttgering, Joop Schaye en David Sobral.

Tijdens zijn promotieonderzoek ontdekte Matthee onder andere het helderste sterrenstelsel in het vroege heelal tot dan toe. Ook zag hij dat zich rond alle vroege sterrenstelsels gigantische halo's van zogeheten Lyman-alfafotonen bevinden.

Matthee was overigens op de middelbare school al geïnteresseerd in sterrenkunde. Hij werd in 2007 derde tijdens de Sterrenkundeolympiade.

De andere twee MERAC-prijzen gaan naar Aris Tritsis (Australian National University, Australia) en Concepción Cárdenas Vázquez (Max-Planck-Institut für Astronomie, Germany). 

Aan de MERAC-prijzen is een geldbedrag verbonden van 20.000 euro.

Eerdere Nederlandse winnaars van een MERAC-prijs:

Bron: EAS
#EASLeiden2020