Sterrenhoop blijkt opgeslokt dwergsterrenstelsel

Sterrenhoop blijkt opgeslokt dwergsterrenstelsel
Een team astronomen heeft met ESO's Very Large Telescope in Chili ontdekt dat een ongebruikelijke mix van sterren achter de dikke stofwolken van de centrale verdikking van de Melkweg waarschijnlijk het overblijfsel is van een dwergsterrenstelsel dat is opgeslokt door de nog jonge Melkweg. De astronomen publiceren dat morgen in Nature.

De nieuwe waarnemingen laten zien dat de bolvormige sterrenhoop Terzan 5, in tegenstelling tot soortgelijke sterrenhopen, geen sterren bevat die allemaal tegelijkertijd geboren zijn maar bestaat uit sterren die verspreid over twee perioden zijn ontstaan: zo’n 12 en 6 miljard jaar geleden.

“In de halo van de Melkweg bevindt zich slechts één bolvormige sterrenhoop met een soortgelijke complexe stervorminggeschiedenis: Omega Centauri”, zegt teamlid Emanuele Dalessandro. “Dit is de eerste keer dat we dit zien in de centrale verdikking van de Melkweg.”

De centrale verdikking is het minst toegankelijke deel van de Melkweg: alleen infrarood licht kan in de stofwolken doordringen en de talloze sterren onthullen. “Dankzij de uitstekende instrumenten op ESO's Very Large Telescope kunnen we eindelijk door de mist kijken", zegt co-auteur Barbara Lanzoni. "Onze studie werpt een nieuwe blik op ons galactisch verleden", voegt eerste auteur Francesco Ferraro daaraan toe.

ESO