De zes finalisten komen met ambitieuze missies. Zo bouwde het Willem de Zwijger College uit Papendrecht een frisdrankblikje om tot een Marslander, geheel met uitklapbare pootjes en een beweegbare camera. Het Dr. Nassau College uit Assen heeft een damesteam ingeschreven. Deze zogeheten Spacegirls hebben de Pathfinder Marslander in het klein nagebouwd door hun CanSat te voorzien van een airbag die tijdens de vlucht wordt opgeblazen. Zo wordt een veilige landing verzekerd. In Groningen koos men voor een meer aan de luchtvaart gerelateerde missie: het Augustinuscollege heeft een CanSat gemaakt die op basis van GPS en een bestuurbare parachute terugkeert naar de lanceerbasis. De CanSats die de finale niet haalden zullen uit een radiografische helikopter losgelaten worden.
De scholieren zijn het afgelopen jaar veel op de TU Delft geweest. Ze werden geholpen door studenten en medewerkers van de opleidingen Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. ‘Het niveau van de finalisten heeft ons blij verrast, het is bijzonder hoog’, aldus organisator Arthur Overlack van ISIS, een jong Delfts ruimtevaartbedrijf.
Op vrijdag 3 juli presenteren de finalisten de resultaten van hun satellietmissies op de TU Delft. Een jury wijst de winnaars aan. Zij winnen een paraboolvlucht in het onderzoeksvliegtuig van de TU Delft. De winnaars kunnen dan na een jaar hard werken ervaren hoe het is om heel even, net als een astronaut, gewichtsloos te zijn.
Meer info over de CanSat Competitie