Vier Nederlandse scholieren gaan in de nachten van 24 en 25 februari 2005 met de Isaac Newton Telescoop (INT) op La Palma hun eigen waarnemingen doen. Professor Peter Barthel en dr. Nigel Douglas, astronomen van het Kapteyn Instituut van de Universiteit van Groningen, hebben samen met twee studenten sterrenkunde de 42 binnengekomen voorstellen beoordeeld. De winnaars zijn het duo Janneke Tersteeg/Caroline Straatman van het Stedelijk Gymnasium uit Leiden, Suyan Zhang van het Aletta Jacobscollege uit Hoogezand, Evelien Dam van de Berger Scholengemeenschap (NH), en groep B van het Norbertuscollege uit Roosendaal.
Het observatorium staat op de top van een 2 kilometer hoge, uitgedoofde vulkaan op het meest westelijke Canarische Eiland, La Palma. De INT is een state-of-the-art telescoop (spiegeldiameter 2,5 meter) die normaal alleen voor professionele astronomen toegankelijk is. De scholieren krijgen dus een unieke kans om van dichtbij kennis te maken met wetenschap op hoog niveau.
Van het duo gaat Caroline naar La Palma om CCD-opnamen te maken van botsende sterrenstelsels. Caroline en Janneke willen weten of zo'n botsing tot de vorming van nieuwe, blauwe sterren leidt.
Suyan wil CCD-opnamen maken van het licht van planetaire nevel Messier 97, de zogenaamde Uilnevel, in het sterrenbeeld Grote Beer. Samen met klasgenoten wil Suyan zich buigen over vragen naar de aard en de samenstelling van M97, en planetaire nevels (restanten van uitgedoofde sterren) in het algemeen.
Evelien Dam wist dat eind februari de planeet Saturnus goed te zien is. Zij wil meer te weten komen over de maantjes van Saturnus, door nieuwe opnamen van de planeet en zijn manen te gaan bestuderen.
Max Verhagen gaat namens Groep B van het Norbertuscollege naar La Palma. Groep B wil het Zevengesternte ofwel de Pleiaden (Messier 45) gaan bestuderen. Wetende dat kleuren en helderheden iets vertellen over leeftijden van sterren willen zij CCD-opnamen in verschillende kleurenbanden van de Pleiaden gaan maken en die vervolgens als groep analyseren.
Ook bij de niet-gehonoreerde waarneemvoorstellen zitten interessante projecten. Sommige zijn boeiend genoeg om ze door de vier prijswinnaars te laten uitvoeren. Zo zullen onder meer van de komeet van Machholtz CCD-opnamen gemaakt worden die later thuis door de desbetreffende voorstellers geanalyseerd kunnen worden.
De resultaten van de waarnemingen komen ter beschikking van alle deelnemende scholen. Men probeert het mogelijk te maken dat klasgenoten en andere geinteresseerden via een webcam de activiteiten van de winnende scholieren 's avonds en 's nachts op het observatorium live kunnen volgen. Uiteraard zijn de waarnemingen afhankelijk van de heersende weersomstandigheden in de nachten van 24 en 25 februari.
Nadere informatie:
Kapteyn Instituut
Dr. Nigel Douglas
Postbus 800
9700 AV Groningen
050-3634088
ndouglas@astro.rug.nl
http://www.astro.rug.nl/~wint/
NOVA Informatie Centrum
Jacques Visser
nova@astronomie.nl
Dit scholierenproject is financieel mogelijk gemaakt door de Nederlandse Onderzoekschool Voor Astronomie. De INT groep op La Palma stelt de waarneemtijd ter beschikking.