De passage was een groot succes. De foto's die direct door Rosetta naar de aarde zijn gestuurd laten zien dat Lutetia bedekt is met kraters die zijn veroorzaakt door de vele inslagen gedurende de 4,5 miljard jaar van zijn bestaan. De foto's bevestigen dat Lutetia een uitgerekte vorm heeft met een lengte van zo'n 130 kilometer.
Sinds de lancering in 2004 heeft de ruimtesonde Rosetta al ongeveer vijf miljard kilometer afgelegd. Dat komt doordat er een flinke omweg moest worden gemaakt om op goedkope wijze de juiste snelheid en koers te krijgen voor de reis naar de komeet Churyumov-Gerasimenko. Lutetia was slechts een tussenstop. Rosetta zal de komeet Churyumov-Gerasimenko in 2014 bereiken.
Onderweg is Rosetta drie keer dicht langs de aarde gescheerd en één keer langs Mars. Tijdens de nadering van planetoïde Lutetia zijn ook enkele meetinstrumenten ingeschakeld van Philae, het kleine landingsvaartuig dat in 2014 moet afdalen naar komeet Churyumov-Gerasimenko. Philae heeft onder meer metingen gedaan aan het eventuele magnetische veld van Lutetia.
ESA
Planetoïde Lutetia met Saturnus op de achtergrond (credit: ESA)