Röntgensatelliet RXTE na 16 succesvolle jaren met pensioen

Röntgensatelliet RXTE na 16 succesvolle jaren met pensioen
Na zestien jaar in de ruimte, heeft NASA's röntgentelescoop Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) zijn laatste waarneming gedaan. De ruimtetelescoop heeft ongeëvenaarde waarnemingen gedaan van extreme objecten, zoals witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten.

Op 4 januari 2012 stuurde het instrument zijn laatste onderzoeksgegevens naar de aarde, waarna het op 5 januari definitief werd uitgezet.

RXTE heeft zijn oorspronkelijke wetenschappelijke doelstellingen ruimschoots gehaald en heeft een schat aan onderzoeksdata opgeleverd, waarmee astronomen nog jaren vooruit kunnen.

De ruimtetelescoop heeft meer dan 2200 papers opgeleverd in wetenschappelijke tijdschriften en 92 proefschriften, en meer dan 1000 keer heeft RXTE astronomen gewaarschuwd voor plotselinge gebeurtenissen in de ruimte.

De beslissing om de instrumenten op RXTE uit te zetten, volgde op een advies van een NASA-evaluatiecommissie. De 3000 kilo zware satelliet zal tussen 2014 en 2023 terugvallen in de aardatmosfeer.

Tijdens de winterbijeenkomst van de American Astronomical Society in Austin, VS, werd een speciale sessie rond RXTE gehouden. Daar zijn de hoogtepunten van RXTE gememoreerd, zoals de ontdekking van magnetars en de eerste accreterende milliseconde-pulsars.

De astronomische gemeenschap heeft het belang van RXTE erkend met diverse prijzen, onder meer een Spinozapremie in 2004 voor de Amsterdamse astronoom Michiel van der Klis voor zijn wetenschappelijke werk met dit instrument. Rudy Wijnands (UvA) was de winnaar van één van de vier Rossi-prijzen die voor RXTE-waarnemingen zijn toegekend.

De missie werd op 30 december 1995 als XTE gelanceerd vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida, VS. In 1996 werd de naam van de telescoop RXTE, ter ere van de in 1993 overleden pionier in de röntgensterrenkunde, Bruno Rossi (MIT).

Meer over RXTE