ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, begint aan de restauratie van de Dwingeloo Radiotelescoop. De restauratie van dit rijksmonument is door ASTRON, eigenaar van deze beroemde radiotelescoop, gegund aan MultiPaint Staalconservering BV uit Stadskanaal. Holstein Restauratie Architectuur uit Groningen zal de directie voeren.
De Dwingeloo Radiotelescoop was ten tijde van de opening in 1956 door Koningin Juliana de grootste radiotelescoop ter wereld. Tot in de jaren ‘90 van de vorige eeuw heeft de telescoop als wetenschappelijk instrument dienst gedaan. Sterrenkundigen hebben met de Dwingeloo Radiotelescoop onder andere de sterrenstelsels Dwingeloo I en II ontdekt. In 1998 is de schotel, met een diameter van 25 meter, in de zogenaamde stormstand gezet en sindsdien wordt hij niet meer gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Met de oprichting van stichting CAMRAS in 2007 heeft de radiotelescoop een nieuwe bestemming gekregen voor amateurs en educatie.
Vanwege de bouwhistorische en (internationale) wetenschappelijke betekenis is de Dwingeloo Radiotelescoop sinds 2009 een beschermd rijksmonument. De stalen constructie heeft onder de lange periode van stilstand te lijden gehad. Zonder restauratie wordt het risico op instorting te groot en moet het gevaarte afgebroken worden. De restauratie die nu gaat plaatsvinden, houdt in dat de grote schotel in zijn geheel van de toren wordt getild en op een speciale constructie naast de toren geplaatst wordt. 'Het liften van de schotel wordt een spectaculaire gebeurtenis', zegt projectleider Peter Bennema van ASTRON. 'Nog spannender wordt het als de schotel na de opknapbeurt teruggeplaatst wordt. Past alles dan nog wel?'
De vrijwilligersstichting CAMRAS, die de Dwingeloo telescoop beheert, wil de telescoop een levend monument laten zijn. CAMRAS zal de gerestaureerde Dwingeloo Radiotelescoop laten gebruiken door radioamateurs en amateurastronomen en inzetten voor publieksactiviteiten en educatieve doeleinden. Naar verwachting zal de restauratie medio 2013 afgerond zijn.
Film over de bouw van de Dwingeloo-telescoop