De Lodewijk Woltjer lezing wordt toegekend door het Europees Astronomisch Gezelschap (EAS), met als doel om uitblinkende sterrenkundigen te eren.
De ontdekking van heldere objecten, ver weg in de kosmos, genaamd quasars, maakte het mogelijk om voorwerpen waar te nemen in het nog jonge universum.
Veel sterrenstelsels zenden radiogolven uit, honderd keer sterken dan wat ons Melkwegstelsel uitzend. Deze “radio sterrenstelsels” kunnen tot op grote afstand worden waargenomen en zijn het ondewerp van Prof. George Mileys onderzoek. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw hebben Miley en zijn groep zulke objecten ontdekt op veel grotere afstanden dan daarvoor mogelijk was. Vervolgens hebben ze laten zien dat deze stelsels zich tot de meest zware van alle sterrenstelsels in het jonge heelal konden rekenen en dat ze gebruikt kunnen worden om jonge clusters van sterrenstelsels beter te bestuderen. In de jaren zeventig had Miley al aangetoond dat radio sterrenstelsels “radio sporen” achter laten, als fossielen van hun historie.
Prof. George Miley is geboren in 1942 en heeft zowel de Ierse als de Nederlandse nationaliteit. Hij heeft gestudeerd. Aan het University College Dublin en is gepromoveerd in 1968 aan de Universiteit van Manchester. Hij is in 1970 toegetreden tot de sterrenkundige staf van de Universiteit van Leiden, waar hij ook heden ten dage werkzaam is. Prof. Miley is de initiator van het “Universe Awareness” programma, wat erop gericht is om kinderen in economisch minder gunstige omstandigheden te inspireren met astronomie. Als vice president van de Internationaal Astronomische Unie (IAU) heeft hij onlangs de ontwikkeling van het “IAU Stategic Plan 2010 – 2020, Astronomy for the Developing World” geleid.