ESO krijgt een planetarium en bezoekerscentrum voor haar hoofdkwartier in Garching bei München, Duitsland. Het centrum, waarvan de bouw volledig voor rekening komt van de Klaus Tschira-stichting, zal de astronomie op schitterende wijze in de etalage zetten.
ESO heeft een donatie van de Klaus Tschira-stichting aanvaard die bedoeld is voor de bouw van een nieuw planetarium en bezoekerscentrum op het terrein van het ESO-hoofdkwartier in Garching bei München, Duitsland. Het nieuwe centrum, waarvan de operationele kosten voor rekening van ESO komen, heeft tot doel om mensen te stimuleren naar de sterren te kijken en het grote publiek te informeren over het belang van de astronomie en haar invloed op ons dagelijks leven.
De Klaus Tschira-stichting is een non-profitorganisatie die in 1995 is opgericht door de fysicus Klaus Tschira. Zij steunt projecten in de natuur- en computerwetenschappen en de wiskunde, met name op het gebied van onderwijs en voorlichting.
De nieuwe faciliteit zal de astronomie en de wetenschappelijke resultaten, projecten en technologische doorbraken van ESO op spectaculaire wijze in de etalage zetten. Alle informatie wordt in het Engels en in het Duits aangeboden.
Het gebouw krijgt een uniek ontwerp dat qua vorm doet denken aan een dubbelstersysteem waarin de ene ster massa overdraagt aan de andere, waardoor deze laatste ten slotte supernova wordt. Dat komt ook tot uiting in de naam van de faciliteit: ESO Supernova. Het adembenemende ontwerp voor dit gestroomlijnde gebouw is bedacht door Klaus Tschira en uitgewerkt door het architectenbureau Bernhardt + Partner in Darmstadt.
Het centrum wordt een zusterlocatie van het spectaculaire Haus der Astronomie, een centrum voor astronomie-educatie en -voorlichting in Heidelberg, Duitsland, dat eind 2008 werd opgericht door de Max-Planck-Gesellschaft ter bevordering van de wetenschap en de Klaus Tschira-stichting.
De ESO Supernova biedt een onvergetelijke ervaring dankzij het koepelplanetarium dat gebruik maakt van de nieuwste technologie, en meer dan 2000 vierkante meter aan vaste en tijdelijke tentoonstellingen. Aanvullende ruimten bieden plaats aan lezingen, workshops en conferenties. Daarnaast is er een volkssterrenwacht gepland, die zal worden gerund door vrijwillige astronomen en technici van ESO.
‘De astronomie is een fascinerende en inspirerende wetenschap, en ik ben er trots op om te mogen bijdragen aan de verspreiding ervan,’ zegt Klaus Tschira, directeur van de Klaus Tschira-stichting.
‘We hopen dat dit centrum zal stralen als een superheldere nieuwe ster die alom enthousiasme en passie voor de sterrenkunde opwekt,’ aldus Tim de Zeeuw, directeur-generaal van ESO.
Het centrum zal voldoen aan een reeks duurzaamheidsdoelstellingen, zowel in termen van economische, sociaal-culturele, functionele en milieu-aspecten, alsook op het gebied van technologische uitvoering, procedures en bestemmingsvoorschriften.
Het ESO-hoofdkwartier is gevestigd in het Garching-onderzoekscentrum, ongeveer vijftien kilometer ten noorden van München. Met 6000 werknemers en 13.000 studenten is het een van de grootste onderzoeks- en onderwijscomplexen van Duitsland. Het is ook de thuisbasis van de grootste locatie van de Technische Universiteit van München, van diverse instituten van de Max-Planck-Gesellschaft, van de Ludwig-Maximilians-Universität München, van de Beierse Academie van Wetenschappen en tal van andere befaamde instituten en bedrijven.
Het project is gebaseerd op een idee dat voortkwam uit een samenwerking tussen ESO en het Heidelberger Institut für Theoretische Studien (HITS) – het onderzoeksinstituut van de Klaus Tschira-stichting. De bouwwerkzaamheden moeten in 2014 van start gaan.
Meer informatie en afbeeldingen op de Nederlandstalige ESO-pagina's