ESA's Planck ruimtetelescoop heeft de meest nauwkeurige kaart van de kosmische achtergrondstraling ooit gemaakt. De kosmische achtergrondstraling is de straling die is uitgezonden kort na de oerknal. De opname is gebaseerd op data van de eerste 15,5 maanden van Planck, en is ook Planck's eerste all-sky-opname van het oudste licht van het universum, uit de tijd dat het nog maar 380.000 jaar oud was.
In die tijd bestond het heelal uit een hete, dichte oersoep van interacterende protonen, elektronen en fotonen van ongeveer 2700 graden Celsius.
De kosmische achtergrondstraling laat kleine temperatuurverschillen zien, die de basis vormen voor de structuren van nu: melkwegstelsels en sterren.
De Planck-resultaten bevestigen met ongekende nauwkeurigheid het kosmologische standaardmodel, ook al matcht een aantal eigenaardigheden in de temperatuurverdeling van de achtergrondstraling niet helemaal met de voorspellingen. Uit de Planck-data blijkt verder dat het heelal niet 13,7 maar 13,8 miljard jaar oud is.
Bron: ESA