Prof. dr. Paul Groot (1971) is door de KNAW gekozen in De Jonge Akademie. Hij is een van de tien nieuwe leden die jaarlijks worden geselecteerd op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld.
Paul Groot is hoogleraar sterrenkunde en hoofd van de afdeling sterrenkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Groot heeft verschillende wetenschappelijke doorbraken gerealiseerd, heeft nieuwe onderzoeksgebieden aangeboord en heeft belangrijke toetsstenen ontwikkeld voor de ruimtevaart. In 1997 heeft hij als eerste met een optische telescoop een tegenhanger van een gammaflits gezien, een nagloeiend object, waarmee de gammaflits zichzelf 'verraadt'. Deze doorbraak heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het ontrafelen van de mysteries van Gammaflitsen. Groot is een van de drijvende krachten achter EGAPS, een Europees project om onze Melkweg voor het eerst goed in kaart te brengen.
De Jonge Akademie krijgt er in totaal tien leden bij. Het zijn onderzoekers uit een veelheid van disciplines die zich wetenschappelijk hebben bewezen en die nog geen tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) richtte in 2005 De Jonge Akademie (DJA) op om jonge onderzoekers in contact te brengen met collega's uit andere vakgebieden. De Jonge Akademie organiseert interdisciplinaire wetenschappelijke bijeenkomsten, geeft haar mening over maatschappelijke en politieke thema's en wil het brede publiek enthousiasmeren voor de wetenschap.
Een commissie met leden van DJA en de KNAW selecteert jaarlijks tien nieuwe leden op basis van aanbevelingen uit het wetenschappelijke veld. Zij selecteert nieuwe leden op wetenschappelijke excellentie, een interdisciplinaire aanpak en een brede belangstelling voor de wetenschap. DJA-leden treden na een vijfjarig lidmaatschap af. Na de toetreding van de nieuwe leden telt DJA tachtig leden.