Binnen LiO krijgen eerstegraads leraren wiskunde en natuurkunde de mogelijkheid om een aantal maanden wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit te doen. Ze maken kennis met het lopende onderzoek, de wetenschappelijke manier van werken en ontwikkelen hun eigen onderzoeksvaardigheden.
Met deze nieuwe kennis en ervaring op zak kunnen de enthousiaste leraren hun leerlingen beter informeren, en mogelijk motiveren, voor een studie in de wiskunde of astronomie. LiO behoort namelijk tot een van de activiteiten die Exacte Wetenschappen ontplooit om de dalende instroom tegen te gaan.
In totaal gaat het om 60 tot 120 dagen waarin de docent het onderzoek uitvoert. Dit kan in een aaneengesloten periode van 3 tot 6 maanden. De deelnemer kan ook kiezen voor twee dagen per week gedurende een jaar of een dag per week gedurende twee jaar.
De leraren kunnen voor hun onderzoek kiezen voor een puur wetenschappelijk onderwerp, maar ook voor meer toegepast onderzoek. Een didactisch onderwerp, waarbij de nadruk ligt op de wiskunde of astronomie, of een thema uit de geschiedenis en/of filosofie van deze wetenschappen behoren ook tot de mogelijkheden. Mocht de docent nog geen idee voor een onderwerp hebben dan kan NWO-EW helpen een geschikt onderwerp en bijbehorende onderzoeksgroep te vinden. Vakgroep en docent dienen samen een voorstel te ontwikkelen.
Meer info