NOVA lanceert digibordles over sterrenkunde voor bovenbouw primair onderwijs

NOVA lanceert digibordles over sterrenkunde voor bovenbouw primair onderwijs
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie brengt zijn eerste digibordles uit voor het primair onderwijs. Zon & Planeten is ontwikkeld voor de bovenbouw PO. De les is een introductie op ons zonnestelsel en wordt klassikaal gegeven. De les gaat over de zon, de maan, de aarde en de andere zeven planeten die rond de zon draaien.

De les is zeer gebruikersvriendelijk en wordt klassikaal gegeven op het digitale schoolbord. Het zonnestelsel wordt in beeld gebracht, waarna de zon en de afzonderlijke planeten aangeklikt kunnen worden. De planeten verschijnen dan groot en met diepte in beeld terwijl ze om hun as draaien. De gesproken toelichting is van sterrenkunde-journalist Govert Schilling. De korte teksten in beeld ondersteunen de gesproken tekst, die elk moment even stilgezet kan worden om vragen van de kinderen te beantwoorden. De digibordles sluit aan bij de kerndoelen van diverse leergebieden binnen het primair onderwijs.


Na het geven van de digibordles Zon & Planeten, kunnen de leerlingen aan de slag met twee speciaal ontwikkelde NOVAlab-practica. De NOVAlab-oefening ‘Springen op de maan’ laat leerlingen berekenen wat hun gewicht is op een andere planeet. De NOVAlab-oefening ‘Een reis naar Mars’ daagt leerlingen uit te rekenen aan afstanden en snelheden in de ruimte. Deze practica zijn als aparte pdf’s te downloaden, evenals de antwoordbladen. Het overzicht ‘Planetenweetjes’ geeft feitelijke informatie over het zonnestelsel die gebruikt kan worden bij het maken van de NOVAlab-oefeningen.

De digibordles Zon & Planeten is een uitgave van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Concept en ontwikkeling: Bert Vegelien, Stefan de Groot, Jaap Vreeling en Marieke Baan. Realisatie & Animaties: Creative Cave. Begeleiding: Books2download Research en teksten: Alex de Koter, Jaap Vreeling en Marieke Baan. Stem en redactie: Govert Schilling. © Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie 2011

De les is vanaf morgen hier te downloaden.