De finale van de dertiende Nederlandse Sterrenkunde Olympiade vindt plaats op de Radboud Universiteit Nijmegen van 3 t/m 5 juni 2019. Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen van 1 maart tot 1 mei 2019 meedoen aan de voorronde. De vijftien kandidaten die de hoogste score behalen in de voorronde, strijden in juni om de hoofdprijs, een waarneemreis naar de sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma.
De voorronde voor de Sterrenkunde Olympiade start vandaag. Deelnemers kunnen tot 1 mei 2019 op de website www.sterrenkundeolympiade.nl de opgaven downloaden en de antwoorden insturen.
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde en wordt afwisselend georganiseerd door een van de NOVA-instituten. Dit jaar wordt de finale georganiseerd door de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit.
De deelnemers zullen eerst een masterclass over verschillende sterrenkundige onderwerpen volgen. De masterclass wordt gegeven door onderzoekers en docenten in de sterrenkunde en gaat over onderwerpen als zwaartekracht, compacte dubbelsterren, supernova’s, zwarte gaten en kosmische straling. De docenten zijn:
- Gijs Nelemans (compacte dubbelsterren en zwaartekrachtgolven)
- Onno Pols (sterevolutie)
- Marijke Haverkorn (het interstellair medium en magnetische velden in de Melkweg)
- Nadia Blagorodnova (explosies en uitbarstingen op sterren en zwarte gaten)
- Frank Verbunt (neutronensterren)
In de avond zijn er verscheidene activiteiten zoals een rondleiding bij de telescopen van de Radboud Universiteit, een barbecue en een escaperoom. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking op woensdagmiddag. De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar de Roque de los Muchachos-sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaar met een professionele telescoop mag gaan waarnemen. Naast de hoofdprijs zijn een telescoop en een sterrenkundeboek te winnen.
Sponsoren van de 13e Nederlandse Sterrenkunde Olympiade zijn: Ganymedes (optische instrumenten), LKBF, KNAW, NOVA, ASTRON, SRON en KNVWS.