Nederlandse sterrenkundigen denken na over Europese telescoop na 2040

Een consortium met daarbij sterrenkundigen uit Nederland heeft 3 miljoen euro van de Europese Unie gekregen om plannen uit te werken voor een telescoop die na 2040 het licht moet gaan zien. Bijzonder aan de Wide-field Spectroscopic Telescope is dat hij een stuk kleiner wordt dan de telescopen die nu in aanbouw zijn.

Schets van de Wide-field Spectroscopic Telescope. De rode lijnen onderaan de telescoop zijn bundels met glasvezels. (c) G.Gausachs/WST
Schets van de Wide-field Spectroscopic Telescope. De rode lijnen onderaan de telescoop zijn bundels met glasvezels. (c) G.Gausachs/WST

Het consortium van negentien onderzoeksinstituten uit Europa en Australië wil graag een telescoop in Chili bouwen met een spiegeldiameter van slechts twaalf meter. Ter vergelijking, de nu in aanbouw zijnde Extremely Large Telescope krijgt een hoofdspiegel van 39 meter.

De kracht van de Wide-field Spectroscopic Telescope zit in de combinatie van twee zaken. Ten eerste krijgt de beoogde telescoop 20.000 glasvezels die elk apart aangestuurd kunnen worden en dus elk apart een ster, sterrenstelsel of ander object in de gaten kunnen houden. Ten tweede krijgt de telescoop een breed gezichtsveld van zo’n drie vierkante graden (ongeveer twaalf volle manen).

De onderzoekers willen met de telescoop onder andere de vorming van sterrenstelsels bestuderen en kijken naar hoe sterren en planeten ontstaan. Ook is de telescoop ideaal voor onderzoek naar kortdurende verschijnselen, zoals samensmeltende neutronensterren.

De komende drie jaar werken de onderzoekers hun plannen uit. Daarmee zijn ze precies op tijd voor de oproep van ESO voor ideeën voor een nieuwe Europese telescoop die in 2040 in Chili gebouwd zou moeten worden.

Website van de Wide-field Spectroscopic Telescope
Afbeelding in hoge resolutie