De eerste Nederlandse Sterrenkunde Olympiade (NeSO) is van start gegaan. De Sterrenkunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren in de bovenbouw HAVO/VWO. De winnaar mag een eigen waarneemproject uitvoeren op de Sterrenwacht van La Palma op de Canarische Eilanden.
De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een initiatief van de universitaire sterrenkundige instituten en is georganiseerd in navolging van al bestaande Olympiades voor Wiskunde, Scheikunde en Natuurkunde. Sterrenkunde is geen vak op de middelbare school. Waarom dan toch een Sterrenkunde Olympiade? "Op de middelbare school kom je bijna niet in aanraking met sterrenkunde, terwijl je met eenvoudige wis- en natuurkunde toch al veel te weten kunt komen over het heelal. Dat willen we scholieren graag laten zien," aldus Maarten van den Berg, lid van de NeSO commissie.
De eerste ronde van de Sterrenkunde Olympiade bestaat uit een serie opgaven die de scholieren via de website van de Olympiade kunnen downloaden. De 20 beste inzenders worden uitgenodigd voor een geheel verzorgde masterclass aan de Universiteit Leiden. Een week lang volgen zij colleges over alles wat met sterrenkunde te maken heeft: van exoplaneten tot zwarte gaten. De docenten zijn gerenommeerde sterrenkundigen van verschillende Nederlandse universiteiten.
De masterclass wordt afgesloten met een finale, waarin de deelnemers aan de masterclass het geleerde in de praktijk brengen. De winnaar van de Sterrenkunde Olympiade wint een vliegreis naar La Palma op de Canarische Eilanden en mag een eigen waarneemproject uitvoeren op de 2,5 meter telescoop van La Palma.
Met de Sterrenkunde Olympiade willen de organisatoren de scholieren ook laten zien dat wetenschap leuk en interessant werk is. Anne-Marie Weijmans (NeSO commissie): "We hopen dat ze dat in hun achterhoofd houden als ze een vervolgstudie uitkiezen. Juist nu in Nederland de studentaantallen bij de exacte opleidingen teruglopen, is dit extra belangrijk."
Inzenden van de opgaven kan tot 30 april 2007.
Informatie voor docenten
Informatie voor scholieren
Meer informatie op de Sterrenkunde Olympiade website.