Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013 geopend

Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013 geopend

De voorrondes van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2013 zijn geopend. De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren en wordt dit jaar georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Sterrenkunde omvat de meest extreme objecten en situaties die in de natuur voorkomen: van de kleinste atomen tot enorme sterrenstelsels, over de bijna lege ruimte tussen de sterren en over ontzettend hoge dichtheden in witte dwergen en neutronensterren, over ijskoude planetoïden en over miljoenen tot miljarden graden in de kernen van sterren. Hoewel het op het eerste gezicht misschien lijkt alsof er weinig verandert aan de sterrenhemel, is er op elk moment wel ergens een ster die explodeert, en ontstaan er nieuwe sterren in wolken van gas en stof. Als je meedoet aan de Sterrenkunde Olympiade word je uitgedaagd om je te verdiepen in deze en andere sterrenkundige onderwerpen.

Door het insturen van de antwoorden voor 1 mei 2013 maak je kans op een plek in de finale. De beste 20 inzenders worden uitgenodigd om drie dagen naar Groningen te komen. De finalisten volgen van 12 tot 14 juni aan de Rijkuniversiteit Groningen een masterclass over een aantal sterrenkundige onderwerpen. Daarnaast is er natuurlijk tijd voor ontspanning en ben je in de gelegenheid te kletsen met de studenten en medewerkers van het Kapteyn Instituut.

Na de masterclass volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs van de Sterrenkunde Olympiade is traditiegetrouw een waarneemreis naar het Roque de los Muchachos Observatory op La Palma (Canarische Eilanden), waar met een professionele telescoop kan worden waargenomen.

Meer info
Meedoen