Dit jaar wordt voor de zesde keer de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gehouden, een jaarlijkse sterrenkundewedstrijd voor scholieren van 5/6 VWO. De organisatie is dit jaar in handen van de Leidse Sterrewacht van de Universiteit Leiden. De deelnemers, die via een voorronde in de finale kunnen komen, dingen mee naar een waarneemreis naar La Palma en de school van de beste finalist wint een 70 mm telescoop.
In de voorronde beantwoorden de deelnemers meerkeuze- en open vragen over verschillende deelgebieden van de sterrenkunde. De voorronde is laagdrempelig en vrijblijvend; geïnteresseerden kunnen de vragen downloaden en op hun gemak doorlezen voordat ze besluiten om mee te doen. De voorronde vindt online plaats, en hoeft dus niet op school te worden georganiseerd. De vragen zijn vanaf 1 maart te vinden op www.sterrenkundeolympiade.nl en de antwoorden moeten voor 1 mei ingestuurd worden.
De beste 15 kandidaten van de voorronde worden uitgenodigd voor de finale, die van 5 t/m 7 juni plaatsvindt in Leiden. Zij volgen de eerste twee dagen een masterclass over verschillende sterrenkundige onderwerpen, waaronder sterrenstelsels, stervorming en instrumentatie. Na de masterclass volgt het examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de masterclass zijn behandeld.
Een bijzonder onderdeel van de finale dit jaar is de Venus overgang ('transit'), op woensdag 6 juni. Deze ochtend beweegt Venus vanuit de aarde gezien voor de zon langs, als een zwart stipje. Dit is een unieke gebeurtenis: de volgende overgang zal pas in 2117 plaatsvinden. De finalisten krijgen in de morgen van 6 juni de kans om de Venusovergang met een telescoop te bekijken.
De Olympiade wordt afgesloten met een prijsuitreiking. De hoofdprijs is een reis naar het Roque de los Muchachos Observatory op La Palma, waar de winnaar met een professionele telescoop gaat waarnemen. Bovendien wint de school van de beste finalist(en) een prachtige Celestron AstroMaster 70EQ telescoop, met opzetbare zonnelens. Deze 70mm telescoop is ontworpen voor beginnende waarnemers en daarom prima geschikt voor klassenpractica en profielwerkstukken.