Van 26 januari tot 30 maart doen weer duizenden schoolkinderen mee met Missie Maan. Ze zetten hun wekker een paar uur vroeger om op school te zijn als de maan nog schijnt, of blijven na schooltijd nog even hangen om iets heel bijzonders mee te maken: samen met hun klasgenoten het maanlandschap door een telescoop bekijken. Daarvoor krijgen ze bezoek van een vrijwilliger die speciaal voor de gelegenheid een telescoop meeneemt.
Kinderen hebben iets met de maan. De allerjongsten fantaseren over het mannetje op de maan. De wat oudere kinderen zijn nieuwsgierig naar de steeds veranderende vormen van de maan, en naar de invloed van dit hemellichaam op eb en vloed. Na een succesvolle eerste editie met ruim 100 deelnemende scholen door heel Nederland, maakt het project Missie Maan het opnieuw mogelijk voor basisscholieren van alle leeftijden om op het schoolplein naar de maan te kijken en deze te onderzoeken. Niet ‘gewoon’ met het blote oog, maar door een telescoop.
Met gratis lesmateriaal kunnen leerlingen zich goed voorbereiden. Sommige scholen bouwen zelfs vol enthousiasme aan eigen telescopen, die de leerlingen kunnen gaan vergelijken met de ‘echte’ telescoop waarmee de professionele astronoom of sterrenkunde-amateur langskomt.
Missie Maan is een gezamenlijk initiatief van science center NEMO, NOVA, Netherlands Space Office, ESERO, Space Expo, Landelijk Samenwerkende Publiekssterrenwachten en Universe Awareness.
Missie Maan