MIRI versus Spitzer: alsof je opeens de vitrages wegschuift

"Vergeleken met Spitzer lijkt het bij Webb alsof je opeens de vitrages wegschuift." Dat zegt Karina Caputi, sterrenkundige aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze reageert op de beelden die ESA aan het eind van de middag naast elkaar zette om het verschil te laten zien tussen de oude Spitzer-ruimtetelescoop en het MIRI-instrument op de nieuwe James Webb-ruimtetelescoop.

Spitzer (links) versus Webb (rechts). Klik voor groter. (c) JWST
Spitzer (links) versus Webb (rechts). Klik voor groter. (c) JWST

Karina Caputi gaat met de Webb het verre, nog jonge heelal bestuderen. Ze ontving in maart een Vici-beurs van NWO en werd in april tot hoogleraar benoemd. "Deze beelden zijn echt fantastisch. Ik kan haast niet wachten tot ik over een paar maanden mijn eerste metingen kan doen."

Nederlandse inbreng
Nederlandse ontwerpers, ingenieurs en astronomen werkten de afgelopen 25 jaar mee aan twee van de vier wetenschappelijke instrumenten op Webb: MIRI en NIRSpec. Het hart van de MIRI-spectrometer is in Nederland ontworpen en gebouwd onder leiding van de Optisch-Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Naast Nederlandse universiteiten droegen onder andere ook TNO, ASTRON en SRON bij aan de ontwikkeling van deze spectrometer.

Tekst gaat door onder filmpje.


Eerste wetenschappelijke beelden in de zomer
Eind april was de uitlijning van de James Webb-ruimtetelescoop voltooid. De komende twee maanden gaat het Webb-team zich bezighouden met de inbedrijfstelling van de wetenschappelijke instrumenten. In juli, zo is de verwachting, volgen de eerste wetenschappelijke beelden in een pakket met de zogeheten Early Release Observations.