Marijke Haverkorn doet onderzoek naar de cyclus van geboorte en dood van sterren in de Melkweg en in het bijzonder naar de rol van magneetvelden in het gas tussen de sterren. Hoe ziet dit magneetveld eruit? Hoe gedraagt het zich? En hoe beïnvloedt het de vorming van sterren?
Met haar groep gebruikt Haverkorn gepolariseerd licht en radiostraling om deze magneetvelden te analyseren en te vergelijken met Galactische modellen. Als hoogleraar hoopt zij een volledig maar gedetailleerd model van het magneetveld in de Melkweg te kunnen ontwikkelen, om dit onderdeel van de stervormingscyclus en van onze kosmische geschiedenis te leren begrijpen.
Over Marijke Haverkorn
Marijke Haverkorn (Oegstgeest, 1974) behaalde haar Master in de Sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde daarna aan de Universiteit Leiden met haar proefschrift ‘WSRT Polarimetric Imaging of the Warm ISM’, over karakterisering en interpretatie van gepolariseerde radiostraling uit de Melkweg.
Ze vervolgde haar onderzoek als postdoctoral fellow aan Harvard Observatory (2002-2005), als NRAO Jansky Fellow aan de University of California – Berkeley (2005-2008), en als Research Scientist bij het Nederlands Radio Astronomisch Instituut ASTRON met affiliatie aan Leiden Observatory (2008-2011). In 2011 kwam zij als universitair docent naar de Radboud Universiteit met een Joliot-Curie Fellowship.
Haverkorn heeft onder andere een ERC Consolidator Grant (2017) en een NWO Vidi subsidie (2010) ontvangen. Ook was ze lid van De Jonge Akademie van de KNAW van 2013 tot 2018.