Het onderzoek bouwt voort op resultaten uit 2019 toen ruimtemissie TESS zijn eerste exokometen vond bij Bèta Pictoris. Rond die ster en rond andere sterren werden al eerder hints van exokometen waargenomen, maar TESS zorgde toen voor sterker bewijs.
Voor de onderzoekers smaakte het resultaat van TESS in 2019 naar meer. In de afgelopen jaren hebben ze dertig kometen langs de ster zien bewegen. Daardoor konden ze een zogeheten grootteverdeling opstellen. Het blijkt dat die grootteverdeling verrassend vergelijkbaar is met de grootteverdeling in ons zonnestelsel. En dat duidt erop dat er, net als in ons eigen zonnestelsel, minder kometen zijn naarmate de bijbehorende ster ouder wordt.
In de toekomst willen de onderzoekers de samenstelling van de exokometen meten. Ook onderzoeken ze hoe kometen bijdragen aan het 'brengen' van water op planeten.
Over Bèta Pictoris
Bèta Pictoris staat op 63 lichtjaar afstand van de aarde in het zuidelijke sterrenbeeld Schilder. De ster is slechts 23 miljoen jaar jonge en wordt omgeven door een schijf van gas en stof. De ster is al sinds de jaren 1980 een geliefd onderzoeksobject voor astronomen. Rond de ster draaien zeker twee exoplaneten en meerdere exokometen.
Wetenschappelijk artikel
Exocomets size distribution in the β Pictoris planetary system. Door: Alain Lecavelier des Etangs, Lucie Cros, Guillaume Hébrard, Eder Martioli, Marc Duquesnoy, Matthew Kenworthy, Flavien Kiefer, Sylvestre Lacour, Anne-Marie Lagrange, Nadège Meunier & Alfred Vidal-Madjar. Geaccepteerd voor publicatie in Scientific Reports. (preprint)