Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 maart vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Op deze dagen kan het publiek op tientallen locaties in Nederland door een telescoop de sterrenhemel bewonderen. Het langstlopende publieksevenement onder de sterrenhemel van ons land kent in 2019 zijn 43e editie en wordt georganiseerd onder de vlag van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen draait het om sterrenkijken en het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland. Dat blijkt populair, want het landelijke evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Als de weersomstandigheden ongeschikt blijken voor het sterrenkijken, dan is er op veel locaties ook een aanvullend programma met fascinerende verhalen over actuele sterrenkundige onderwerpen, met planetariumvoorstellingen en met demonstraties van telescopen. Ook kun je informatie krijgen over weer- en sterrenkunde als hobby. Op de meeste locaties is de toegang gratis, kijk op www.sterrenkijkdagen.nl voor alle details.
Ontdek maankraters
De maan is tijdens de sterrenkijkdagen voor meer dan de helft verlicht en zal er elke dag steeds iets anders uit zien. In 2019 is het extra interessant om de maan te bekijken, want het is vijftig jaar geleden dat mensen voor het eerst voet op het maanoppervlak zetten. Bij de deelnemende locaties tuur je door de telescoop naar de inslagkraters en maanzeeën die de Apollo-astronauten ooit van dichtbij zagen.
Tekst gaat verder onder afbeeling.
De maan gefotografeerd met behulp van een smartphone door een telescoop. Door de schaduwwerking op de dag-nachtgrens zijn de kraters op indrukwekkende wijze zichtbaar. De maan is tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen voor iets meer dan de helft verlicht
Tuur naar nevels
Het sterrenbeeld Orion staat met zijn karakteristieke zandlopervorm prominent in het zuidwesten. In de onderste helft van het sterrenbeeld is de Orionnevel zichtbaar, een 'kosmische kraamkamer' waar nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons ook iets over hoe het zonnestelsel is ontstaan. Van de planeten in ons zonnestelsel is Mars vroeg op de avond in het westen zichtbaar, de andere planeten hebben zich 'verstopt' in de buurt van de zon of zijn aan de ochtendhemel te zien.
Tekst gaat verder na afbeelding.
De Orionnevel in het gelijknamige sterrenbeeld Orion, gefotografeerd door een amateurastronoom. Als 'kosmische kraamkamer' geeft deze gaswolk ons veel inzicht in de vorming van sterren en planeten en daardoor ook in het ontstaan ons eigen zonnestelsel. (c
Begluur kosmische buren
Met een telescoop zijn ook andere lichtzwakke objecten aan de sterrenhemel te zien. Het Andromedastelsel is onze 'kosmische buur' en staat ver buiten de Melkweg. Dit sterrenstelsel staat zo ver weg dat we het gezamenlijke licht van de miljarden sterren vanaf een donkere plek slechts zien als een vage vlek. Door een telescoop zijn de ovale contouren en de gloed van het sterrenstelsel al beter te zien. Met een fotocamera en software die foto's 'stapelt' is dit majestueuze sterrenstelstel nog beter te bewonderen.
Over de KNVWS
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) werd opgericht in 1901 en zet zich sinds die tijd in voor het enthousiasmeren van het publiek en het verbinden en ondersteunen van de aangesloten verenigingen en sterrenwachten. De KNVWS vertegenwoordigt ruim vijftig verenigingen en stichtingen met het gemeenschappelijke doel het populariseren van de hobbymatige weer- en sterrenkunde in Nederland. Onder het motto 'de sterrenhemel is er voor iedereen' organiseert de KNVWS elk jaar de Landelijke Sterrenkijkdagen.
Gezamenlijk bericht van NOVA en KNVWS.