Jorryt Matthee en Niels Ligterink (beiden Universiteit Leiden) hebben elk een prestigieuze IAU PhD Prize gewonnen. De Internationale Astronomische Unie (IAU) reikt de IAU promovendi-prijzen elk jaar uit aan de beste promovendi ter wereld in negen verschillende categorieën.
Niels Ligterink: ruimte-ijs
Ligterink won in de categorie Faciliteiten, Technologie en Data Science. Hij onderzocht in het lab en met radiotelescopen hoe en waar moleculen in de ruimte vormen. Zo ontdekte hij dat zich in ruimte-ijs efficiënt bouwstenen van aminozuren en eiwitten kunnen vormen. Dit soort bouwstenen bleken ook aanwezig rond een jonge ster, in het gebied waar planeten kunnen vormen. Aminozuren en eiwitten behoren tot de belangrijkste bouwstenen voor het leven. Ligterink: "Het kan dus dat deze moleculen ooit bijdroegen aan het ontstaan van leven op de jonge Aarde en nu bijdragen aan het ontstaan van leven op exoplaneten."
Jorryt Matthee: evoluerende sterrenstelsels
Jorryt Matthee won in de categorie Sterrenstelsels en Kosmologie. Hij onderzocht hoe sterrenstelsels ontstaan en evolueren. Matthee ontdekte in waarnemingen een zeer helder sterrenstelsel op maar liefst 13 miljard lichtjaar afstand. Daarnaast gebruikte hij zware computersimulaties om te achterhalen waarom sterrenstelsels met eenzelfde massa toch zeer uiteenlopende eigenschappen kunnen hebben.
Bron: Universiteit Leiden (Nederlands | English)