Jacco Vink is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt internationaal erkend voor zijn bijdragen aan de studie van supernovaresten en de oorsprong van kosmische straling. Zo liet hij in 2024 bijvoorbeeld zien dat het 'groene monster' in Cassiopeia A er al moet zijn geweest voordat de ster ontplofte.
Vink is nauw betrokken bij het ontwikkelen van instrumenten die gammastraling opvangen, zoals H.E.S.S. en de Cherenkov Telescope Array (waarvoor hij in 2021 een grote subsidie van NWO kreeg). Ook werk hij met internationale röntgenruimtemissies zoals IXPE en XRISM.
"Jacco's expertise in hoogenergetische astrofysica en zijn vermogen om wetenschap en technologie met elkaar te verbinden, maken hem tot een waardevolle samenwerkingspartner," zegt Emma de Ona Wilhelmi. Ze is groepsleider H.E.S.S. bij DESY en nomineerde Jacco Vink.
David Berge, hoofd van de gamma-astronomiegroep bij DESY (en tussen 2013 en 2017 onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam) gaat ervan uit dat Vinks tijdelijke komst niet alleen DESY zal versterken, maar ook de volgende generatie onderzoekers inspireert.
Humboldt-Forschungspreise
De Humboldt-Forschungspreise wordt toegekend door de Duitse Alexander von Humboldt Stichting en erkent de prestaties van internationaal erkende onderzoekers uit het buitenland. De prijswinnaars krijgen de kosten vergoed voor een onderzoeksverblijf van zes maanden in Duitsland. Ze kunnen dit flexibel organiseren. Per jaar ontvangen zo'n honderd onderzoekers de prijs. De prijzen worden uitgereikt op 27 maart 2025 in Bamberg tijdens een symposium.
Dit is een bewerkte versie van het nieuwsbericht van DESY.
Jacco Vink (UvA) ontvangt Humboldt-prijs
Sterrenkundige Jacco Vink (Universiteit van Amsterdam) ontvangt een prestigieuze Duitse Humboldt-prijs voor onderzoek. Hij gaat daarmee zes maanden onderzoek doen bij DESY, het Duitse laboratorium voor hoge-energiefysica in Berlijn.