iSPEX, drie maanden later

iSPEX, drie maanden later

We zijn pas drie maanden verder, na het winnen van de Academische Jaarprijs in oktober 2012, maar in die maanden is ontzettend veel gebeurd. Na te zijn bijgekomen van onze ontmoeting met iSPEX-ambassadeur André Kuipers, en de onverwacht grote media-aandacht, is de rust enigszins weergekeerd in het iSPEX-HQ op de Leidse Sterrewacht. De telefoon staat niet meer constant te rinkelen maar we krijgen nog wel steeds veel e-mails van geïnteresseerde partijen, zelfs helemaal vanuit Australië! Ook is er veel interesse van basis- en middelbare scholen om iSPEX te gebruiken in de klas en leerlingen op een interactieve manier bekend te maken met fijnstof en het klimaat, maar ook met de kleuren in het witte licht en wat je daar allemaal uit kunt afleiden.

In de afgelopen drie maanden hebben we veel vorderingen gemaakt. Zo zijn er bij de ontwikkeling van de app een paar doorbraken te melden op het gebied van de pointing en de calibratie van het spectrum. Tijdens het mooie winterweer (blauwe lucht!) hebben we de app en het prototype-opzetstukje uitvoerig kunnen testen, soms met dikke wanten aan, wat het bedienen van de smartphone best moeilijk maakte!

De ontwikkeling van het iSPEX-opzetstukje is ook in volle gang, maar het duurt nog even voordat we in massa kunnen gaan produceren. We maken eerst 100 opzetstukjes en gaan verder met de uitvoerige tests. Als dat goed allemaal is afgerond en goedgekeurd, gaan we er 10.000 maken en begint het project voor het grote publiek pas echt!

Animatie van de werking van iSPEX

Het iSPEX-team is druk in de weer met de voorbereidingen voor de grote, landelijke meetdag. Zo worden er elke week telecons (vergaderingen over de telefoon of via skype) gehouden zodat iedereen op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Die telecons zijn nodig omdat iSPEX een samenwerkingsproject is van veel partijen, verspreid over het land. Ook worden er regelmatig speciale vergaderingen gehouden over specifieke onderdelen van het iSPEX-project, zoals de layout van de app en het programma erachter, of bijvoorbeeld over de massaproductie van het iSPEX-opzetstukje.

iSPEX is dus al een stuk verder gevorderd sinds het winnen van de Academische Jaarprijs. De gewonnen fles champagne staat nog ongeopend op kantoor. Die gaan we pas open maken als de echte grote meetdag nabij is en de meeste voorbereidingen zijn afgerond. Dan brengen we een toast uit op het iSPEX-resultaat (en op het mooie weer in mei).

Stephanie Heikamp

iSPEX