Op 13 maart 2013 wordt de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) - het grootste astronomische project op aarde - geïnaugureerd. Daarmee wordt de overgang gemarkeerd van telescoop-in-aanbouw naar volledig operationeel observatorium. Om iedereen ter wereld de gelegenheid te bieden deze mijlpaal in de zoektocht van de mensheid naar het begrijpen van de kosmos, bij te wonen, zal er een live webcast worden gedaan vanaf de Operations Support Facility, het ALMA-basiskamp op 2900 meter hoogte in de Chileens Andes. De webcast duurt van 15.30 uur tot 17.00 uur Nederlandse tijd.
Op de dag van de inauguratie zal de stream beschikbaar zijn op: http://www.almaobservatory.org/inauguration/
Onder de honderden gasten zijn de Chileense president Sebastián Piñera, vertegenwoordigers uit de wetenschappelijke wereld, huidig en voormalig ALMA-personeel, en mensen uit de lokale gemeenschap. Zij zullen het succes van het project vieren. Ook worden de laatste wetenschappelijk resultaten van het state-of-the-art observatorium gepresenteerd.
De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), een internationale astronomische faciliteit, is een samenwerkingsverband van Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met steun van de republiek Chili. ALMA wordt in Europa gefinancierd door de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), in Noord-Amerika door de National Science Foundation (NSF) van de VS in samenwerking met de National Research Council van Canada (NRC) en de National Science Council van Taiwan (NSC), en in Oost-Azië door de National Institutes of Natural Sciences (NINS) van Japan in samenwerking met de Academia Sinica (AS) in Taiwan. De bouw en het beheer van ALMA worden namens Europa geleid door ESO, namens Noord-Amerika door het National Radio Astronomy Observatory (NRAO), bestuurd door de Associated Universities, Inc. (AUI), en namens Oost-Azië door het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ). De overkoepelende leiding en het toezicht op bouw, ingebruikname en beheer van ALMA is in handen van het Joint ALMA Observatory (JAO).
Links:
Meer informatie op de Nederlandstalige ESO-website