De Leidse promovendus Huib Intema heeft de prestigieuze "Jansky Fellowship" in de wacht gesleept. De fellowship, bestaande uit een post-doc positie, wordt uitgereikt door de National Radio Astronomy Observatory in de VS. De beurs is vernoemd naar Karl Jansky, die in de jaren 20 van de vorige eeuw ontdekte dat er radiogolven uit de ruimte komen.
Tot nu toe waren goede radio observaties op lange golflengte (vergelijkbaar met de FM radio band) zeer moeilijk. Op enkele honderden kilometers hoogte wordt de aarde namelijk omringt door een dikke laag elektronen. Deze laag heet de ionosfeer. Veranderingen in de ionosfeer zorgen er voor dat radiosterren en -sterrenstelsels op lange golflengten fonkelen. Huib Intema heeft een nieuwe techniek ontworpen het effect van die vervormingen te reduceren.
Intema's methode zal worden gebruikt bij de calibratie van de LOFAR telescoop die op dit moment in Noord-Nederland wordt gebouwd. Met de techniek hopen astronomen de diepste lage-frequentie radio opnamen ooit te kunnen maken. Deze observaties zullen nieuwe inzichten verschaffen in de vorming van sterrenstelsels en zwarte gaten in het vroege heelal.
Vanaf september zal Intema van de Jansky fellowship gebruik maken om zijn techniek verder uit te werken en toepassen op data van verscheidene radiotelescopen over de wereld, teneinde deze te verbeteren.
meer info