Na afloop van de topconferentie van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten en de Europese Unie (CELAC-EU) hebben verscheidene hoge Europese delegaties de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan de ESO-sterrenwacht op Paranal, in het noorden van Chili. De top, de grootste die ooit door Chili werd georganiseerd, vond in de week van 22 tot 28 januari 2013 plaats in Santiago. ESO speelde een hoofdrol bij dit evenement en greep deze gelegenheid aan om haar onderzoek en faciliteiten te presenteren aan vertegenwoordigers van de lidstaten.
In de loop van de week bezochten verscheidene Europese hoogwaardigheidsbekleders ESO-locaties in Chili. Onder hen waren: de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso; de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy; de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Barones Catherine Ashton van Upholland; de minister van Buitenlandse Zaken van Zweden, Carl Bildt; de eurocommisaris voor Handel, Karel De Gucht; en de directeur van de afdeling Amerika’s van het Britse Foreign & Commonwealth Office, Kate Smith.
Eenenzestig staatshoofden en regeringsleiders uit Latijns Amerika, de Caraïben en de Europese Unie waren, samen met ministers en andere ambtenaren, uitgenodigd voor de top. Doel van de bijeenkomst was de vorming van een strategische alliantie voor duurzame ontwikkeling en het intensiveren van de samenwerking op het gebied van politiek, economie, wetenschap en energiebeleid.
José Manuel Barroso en Herman Van Rompuy bezochten onafhankelijk van elkaar de ESO-sterrenwacht op Paranal, die op een hoogte van 2635 meter in de Chileense Atacamawoestijn staat. Op de sterrenwacht kregen beiden een rondleiding van Tim de Zeeuw, algemeen directeur van ESO, die hen de vier 8,2-meter telescopen van de Very Large Telescope (VLT) – de meest geavanceerde optische/infraroodtelescoop ter wereld – liet zien. Ze brachten ook een bezoek aan de bekroonde Residencia, het gastenverblijf/kantoorgebouw van de Paranal-sterrenwacht.
Tijdens zijn bezoek zei Herman Van Rompuy: ‘De buitengewone telescopen hier zijn een eerbetoon aan de Europese wetenschap en industrie, maar ook aan de effectieve wijze waarop zij binnen ESO samenwerken – zowel met collega-lidstaten als met het gastland Chili. Paranal is een krachtig symbool van het menselijke streven naar kennis en van internationale samenwerking.’
José Manuel Barroso sprak zijn dankbaarheid uit over de gelegenheid om de Paranal-sterrenwacht te bezoeken: ‘Dit was een geweldige kans om deze spectaculaire plek te bezoeken en met eigen ogen de vruchten te kunnen zien van de astronomische samenwerking tussen vele Europese landen. Het is van het grootste belang dat we de grenzen van de wetenschap verkennen en onze kennis van het heelal verdiepen. Als Europeaan ben ik er trots op dat we aan dit ambitieuze doel vasthouden.’
Lees verder op de Nederlandstalige ESO-pagina