Elke meet-opstelling op het dak van een school bestaat uit een dubbele detector met op maat gemaakte elektronika en een aangepaste PC. Bovendien heeft elke detector een GPS-ontvanger en is via internet verbonden met een netwerk van opstellingen op scholen in de buurt. Zo is tot op de microseconde nauwkeurig te bepalen of alle detectors in een netwerk gelijktijdig secundaire kosmische deeltjes registreren. Alleen dan kan namelijk de richting en energie van het primaire kosmische deeltje bepaald worden.
Hi Sparc geeft scholieren de mogelijkheid om deel te nemen aan echt onderzoek, want de resultaten worden door wetenschappers daadwerkelijk gebruikt om meer over deze mysterieuze en zeldzame kosmische deeltjes te weten te komen.
De lokaties voor de Hi Sparc demonstratie zijn:
zaterdag 18 oktober Science park Amsterdam
a) Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek, Universiteit van Amsterdam Kruislaan 403, 1098 SJ Amsterdam
b) Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge Energie Fysica (NIKHEF) Kruislaan 409, 1098 SJ Amsterdam
zondag 19 oktober
Stichting Astronomisch Onderzoek Nederland (ASTRON)
Oude Hoogeveensedijk 4, 7991 PD Dwingeloo
Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON)
Sorbonnelaan 2, 3584 CA Utrecht
Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden
Sterrewachtlaan, ingang Kaiserstraat, Leiden (N.B. tot 18.00 en bij mooi weer tot 21 uur)
Via de PC zal live te volgen zijn hoe de kosmische straling ons aardoppervlak bombardeert. De Universiteit van Nijmegen heeft al een werkend meetnet op scholen in de omgeving, en meetnetten in Amsterdam (NIKHEF en VU) en Utrecht (Universiteit Utrecht) worden momenteel opgezet. Een lokaal netwerk kan uit een tiental scholen binnen een straal van 10 kilometer bestaan.
Hi Sparc project
Nadere informatie:
Jacques Visser
nova@astronomie.nl