"Tijdens de conferentie kunnen we samen een vuist maken tegen de toenemende lichtvervuiling," zegt hoofdorganisator Reynier Peletier van de Rijksuniversiteit Groningen. "Meer duisternis is beter voor natuur en mens."
Groningse sterrenkundigen hebben zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot donkerte experts. Er zijn meetnetwerken opgezet, meetmethodes ontwikkeld samen met collega's van de universiteiten van Oldenburg (Duitsland) en Arhus (Denemarken).
In breder Europees verband zijn de Groningse onderzoekers betrokkenen bij het project Darker Sky. Daarbij wordt gewerkt aan minder lichtvervuiling in (kleinere) havens in Europa, zoals de haven van Lauwersoog en het toekomstige Holwerd aan Zee.
Meer informatie over de conferentie
Groningen gastheer van conferentie over lichtvervuiling
De Rijksuniversiteit Groningen is op 14, 15 en 16 maart gastheer voor Eurodark, de grootste Europese conferentie over lichtvervuiling. Er worden meer dan honderd deelnemers verwacht. Er komen niet alleen sterrenkundigen, maar ook biologen, beheerders van Nationale Parken, vertegenwoordigers van (regionale) overheden, organisaties voor donkerte toerisme en vertegenwoordigers van de lampenindustrie.