Binnen een maand zal Euclid zijn bestemming – het aarde-zon Lagrangepunt 2 (L2) – bereiken van waaruit hij een derde van de hemel zal waarnemen, waardoor wetenschappers de laatste 10 miljard jaar van de evolutie van het heelal kunnen bestuderen en zo de aard van donkere materie en donkere energie kunnen onderzoeken.
Tijdens de reis worden de telescoop en de instrumenten ingeschakeld, de telescoop scherpgesteld en de instrumenten getest. Na een kalibratiefase van twee maanden begint Euclid aan zijn 6-jarige wetenschappelijke missie.
"Na 12 jaar van technische ontwikkeling en wetenschappelijke voorbereiding zijn we er nu en gaan we naar de tweede fase van de missie die ons zal vertellen wat de aard van donkere energie is", zegt Yannick Mellier, Consortiumleider van Euclid en astrofysicus aan het Institut d'astrophysique de Paris in Frankrijk.
Euclid is een ESA-missie met grote bijdragen van de industrie en het Euclid-consortium, een organisatie die ongeveer 2000 wetenschappers van 300 instituten in 17 verschillende landen in Europa, de VS, Canada en Japan samenbrengt. Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de NISP- en VIS-instrumenten, voor het verzamelen van alle aanvullende gegevens op de grond, voor het ontwikkelen van de onderzoeksstrategie en de gegevensverwerkingspijplijn om alle gekalibreerde beelden en catalogi te produceren, en voor de wetenschappelijke exploitatie van de gegevens.
Meer over de Nederlanse bijdragen aan Euclid
Euclid Launch Kit ESA
Euclid Consortium