Leiden, 15 juni 2007
De Universiteit van Chicago heeft een eredoctoraat in de natuurwetenschappen verleend aan prof. Tim de Zeeuw, wetenschappelijk directeur van de Sterrewacht in Leiden. De Universiteit van Chicago staat internationaal in hoog aanzien en heeft het beleid om eredoctoraten uitsluitend op grond van wetenschappelijke verdienste te verlenen.
De Zeeuw (Ph.D. Leiden, 1984) staat bekend om zijn onderzoek aan de dynamica van sterren in melkwegstelsels. Zowel op theoretisch vlak als in het beschrijven van metingen heeft hij baanbrekend werk verricht. Zo ontwikkelde hij de eerste reeks van consistente modellen('perfect galaxies') voor elliptische stelsels. Veel van de onderliggende wiskundige technieken zijn nog steeds in gebruik.
Gaandeweg heeft zijn onderzoek zich meer gericht op het beschrijven van metingen aan melkwegstelsels, zoals die van de Hipparcos-satelliet, de Hubble Ruimtetelescoop, en meest recent het Sauron-instrument op de sterrenwacht van La Palma, dat een compleet beeld geeft van de sterbewegingen in melkwegstelsels. Uit dit onderzoek is gebleken hoe gevarieerd de dynamica van melkwegstelsels kan zijn en dat melkwegstelsels massieve zwarte gaten in hun kernen herbergen.
Naast zijn onderzoek heeft Tim de Zeeuw een aantal belangrijke functies in sterrenkundige organisaties en observatoria vervuld, zoals het voorzitterschap van de raad van het Space Telescope Science Institute in Baltimore en van de Isaac Newton Group of Telescopes op La Palma. Ook is hij directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), die in 1998 door het ministerie van OCW is uitgeroepen tot toponderzoekschool. Hij is sinds 2003 wetenschappelijk directeur van de Leidse Sterrewacht.
Per 1 september 2007 wordt De Zeeuw directeur-generaal van ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, die onder andere de Very Large Telescope (VLT) en het Atacama Large Millimeter Array (ALMA)in Chili beheert.