Eise Eisinga 'ontmoet' William Herschel

Eise Eisinga 'ontmoet' William Herschel
Maandag 16 maart vindt een 'ontmoeting' plaats tussen de Friese planetariumbouwer Eise Eisinga en de Engelse astronoom William Herschel. Laatst genoemde ontdekte in 1781 de planeet Uranus, kort nadat Eise Eisinga zijn befaamde planetarium in Franeker had gerealiseerd. Het plafond van de wolkammer Eisinga was te klein om ook Uranus nog een plekje te geven. Herschel (1738-1822) komt maandag naar Franeker om Eisinga (1744-1828) symbolisch de planeet Uranus te overhandigen.


Het planetarium van Eise Eisinga is het oudste werkende planetarium ter wereld en is gebouwd in het plafond van zijn woonkamer. Het planetarium is een schaalmodel van het zonnestelsel en toont de banen van de zon, maan en de toen bekende planeten. Tot op de dag van vandaag toont het planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte: Mercurius doet 88 dagen over een omloop, Venus 224 dagen, de aarde een jaar, Mars 1,88 jaar, Jupiter bijna 12 jaar en Saturnus meer dan 29 jaar.


De 'ontmoeting' van beide sterrenkundigen is een initiatief van het Koninklijk Planetarium Eise Eisinga, de Rijksuniversiteit Groningen en het openbaar basisonderwijs in Franeker. Twee dagen lang krijgen de leerlingen van het basisonderwijs les in de Discovery Truck over het werk van Herschel. In het planetarium krijgen ze les over de wiskunde van Eise Eisinga.

De activiteiten in Franeker vinden plaats in het kader van het
Internationaal Jaar van de Sterrenkunde.
Discovery Truck
Koninklijke Eise Eisinga Planetarium