Dubbele schrijfweek op Wikipedia over astronomie

(c) NASA/ESA/Wikipedia
(c) NASA/ESA/Wikipedia

Van zondag 25 februari tot en met zondag 11 maart 2018 organiseert de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland een dubbele schrijfweek over astronomie. Onderzoekers, studenten, voorlichters, astrofotografen en amateur-astronomen gaan nieuwe artikelen schrijven en uitbreiden, Engelse artikelen vertalen in het Nederlands en meer foto's plaatsen rond het thema astronomie. De dubbele schrijfweek begint als de landelijke sterrenkijkdagen eindigen.

De projectpagina van de schrijfweek linkt onder andere naar een rode lijst met artikelen waarvan nog geen Nederlandse pagina is. Voorbeelden zijn 'Quasiperiodieke oscillatie', 'BlackGEM' en 'Jan van Paradijs'.

NOVA verloot aanmoedigingsprijzen onder iedereen die artikelen over astronomie bewerkt of aanmaakt. De voortgang van de schrijfweek kan in de gaten worden gehouden, omdat deelnemers de hashtag #Astroschrijfweek in hun zogeheten bewerkingssamenvatting zetten.

Iedereen kan meedoen
Op Wikipedia kan iedereen bewerkingen uitvoeren, ook zonder inlogcode. Maar als je je registreert, kun je bijvoorbeeld artikelen aanmaken, bestanden uploaden en pagina's volgen. De schrijvers worden aangemoedigd hun bijdragen aan de schrijfweek te delen via sociale media met de hashtag #Astroschrijfweek.

Over NOVA
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON. NOVA wil fundamentele vragen over het heelal dichter bij een antwoord brengen.

Over Wikimedia Nederland
De visie van de vereniging Wikimedia Nederland is gelijk is aan die van de gehele Wikimedia-beweging: Stel je een wereld voor waarin iedereen vrijelijk gebruik kan maken van het geheel van alle menselijke kennis. Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waar vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden.

Links
Handige pagina op astronomie.nl
'Rode lijst' met artikelen die nog niet bestaan
Projectpagina op Wikipedia